TAIDO - KARATE

Seiken Shukumine
Seiken Shukumine

Taidons grundare 

Seiken Shukumine 

1925 - 2001

Taido-Karate är en modern japansk kampkonst - som ursprungligen kommer från Karate.

Attacker med slag- och sparktekniker, svep etc. utförs från marken, stående eller i luften.
Taido kallas därför en 3-dimensionell kampkonst.
Ett vanligt träningspass innehåller, förutom kamp, mental fokusering, hälsnings-ceremoni, uppvärmning med gymnastiska inslag, teknik- och formträning, kreativa övningar, nedvärmning med uppbyggnadsövningar och stretching.
För de flesta som tränar taido är det ett sätt att må bra.
Genom träningen byggs din kondition, styrka, kroppskontroll och framförallt smidighet upp - samtidigt som du har roligt. 
Man blir ALDRIG för gammal för att börja träna!
Alla tränar utefter sina egna förutsättningar.

Prenumerera gärna på vår Youtubekanal.

Ungdom

Taidoträning anpassad för ungdomar 12 år och uppåt. Här blir det lite mera utmaning jämfört med barngruppen. Mera rörelse samt lite tuffare. Fortfarande en på en enklare nivå än vuxen gruppen.Seiken Shukumine
Seiken Shukumine
Seiken Shukumine
Seiken Shukumine
Seiken Shukumine o Mits Uchida
Seiken Shukumine o Mits Uchida

Hur Taido kom till Sverige

Kauko Korhonen (1940 - 2009) är grundaren av svensk Taido och svenska Taidoförbundet
På 60-talet klev han på tåget i Helsingfors och begav sig österut genom Ryssland, mot ett mycket fjärran och exotiskt mål på den tiden - nämligen Japan. Dit skulle han för att träna Judo.
Kauko hade inga kontakter i Japan, och visste egentligen inte vart han skulle ta vägen när lastbåten från Sibirien nådde Japans västkust. Han hade då heller ingen aning om att det inte alls skulle bli så mycket judo för hans del.
- I Niigata träffade jag folk som undrade om jag inte var intresserad av att träna en alldeles ny kampart, och när jag såg taido för första gången var jag fast, berättade Kauko.
Så kom det sig att Kauko flyttade in i ett Zenbuddistiskt tempel och blev prästen och taidomästaren Tomomi Aokis privata elev. Därmed lades grunden för ett livslångt vänskapsband mellan Niigata i Japan och Bohuslän i Sverige.
- Sensei Aoki var hård men rättvis. Vi tränade i stort sett hela dagarna och ibland även mitt i natten. En gång sprang vi flera mil barfota i snön, men vi hade alltid roligt.
Gästfriheten i Japan var enorm, mindes Kauko, och nog väckte den vithyade mannen mycket uppmärksamhet i ett Japan dit västerländska turister ännu inte hittat.
Lika mycket uppmärksamhet väckte Tomomi Aoki och hans elever när dom några år senare besökte Stenungsund, dit Kauko återvänt efter att ha erövrat sitt svarta bälte på endast ett år. Hemma i Stenungsund hade Kauko 1970 startat Sveriges första taidoklubb Taidokan, och med jämna mellanrum kom Tomomi Aoki på besök för att hjälpa till med undervisningen i klubben.
Kaukos elever hjälptes åt att sprida taidon i Sverige med Tomomi Aokis stöd, och några av dem fick också chansen att resa till Japan och träna i Aokis tempel.

Inom svensk taido blev Kauko något av en legend redan under sin livstid. Och många är historierna om hans bedrifter och upptåg.
Som när han krossade plankor med fingertopparna, gjorde uppvisningar med skarpslipade knivar eller gick runt med specialtillverkade sandaler för att stretcha fötterna till rätt sparkform.
Kauko Korhonen brukade le finurligt men dementerade inte något av ryktena. Jo, möjligtvis historien om att han kunde fånga flugor i flykten med sina japanska ätpinnar.
- Flugorna råkade faktiskt vara förslöade av ett myggmedel som man använde förr, avslöjade Kauko. Tydligen förstod inte mina bordsgäster det.
Myggmedel eller inte, inom Svensk taido vårdar och vördar vi gärna legenden om vår grundare Kauko Korhonen.

Taidons ursprung

 

1925 Taido skapades av Seiken Shukumine. Han föddes i Naha-shi på Okinawa den 9 december, 1925.
1934 Shukumine började träna som åttaåring under Sadoyama Anko. Sadoyama var en mästare av kaiyu karate. Han lät Shukumine börja sin träning med att bygga upp sina benmuskler, genom att varje dag hoppa ett femtiotal gånger över en snabbt växande buske. En dag när Shukumine var ute och gick blev han nästan biten av en habu, giftorm. Tack vare "buskhoppandet" lyckades han hoppa över ormen. Detta sågs av en äldre man, Soko Kishimoto, som dödade ormen.
1938 Efter ca. fyra års träning för Sadoyama flyttade Shukumine från sitt hem i Teima för att börja en skola i Nago. Där började han träna kendo, då han trodde att med ett vapen i handen så var man säker. Men en dag när han var ute med sin värdfamiljs dotter Sueko, blev han utmanad av en man, Yamashiro från Genge onshin ryu karate. Shukumine blev knockad och detta chockade honom då han trodde att kendo var överlägset karate. Strax efter den historien såg Shukumine en karateuppvisning av Chootoku Kyan (Shorin-ryu) och Chojun Miyagi (Goju-ryu). Han blev mycket imponerad av Miyagis rytande andningstekniker men mest imponerad blev han av den äldre Kyans blixtsnabba tekniker. Han ville börja som elev hos Kyan, men hans dojo låg långt bort och Shukumine gick då i skolan, så det var inte möjligt att studera för Kyan. Shukumine gav inte upp hoppet att lära sig karate och frågade även sin värdfamilj om hjälp. Fadern i familjen introducerade då Shukumine för Soko Kishimoto, detta var ett år efter det att han sett karateuppvisningen. Shukumine besökte Kishimotos hem. Då han välkomnades fick han stå bredvid dörren och plötsligt utan förvarning grep Kishimoto en eldgaffel som var nedkörd i den nu brinnande eldstaden, och kastade den med full kraft mot Shukumine som lyckades kasta sig undan. Detta var testet för Shukumine, och han blev accepterad som en av de sista eleverna till Kishimoto. Det sägs att Kishimoto bara accepterade 9 elever under sin livstid. De sista eleverna var Seiken Shukumine och Seitoku Higa.
1943 Vid arton års ålder värvades Shukumine till flottan som Kaiten-(liten ubåt, fullastad med spräng-ämnen)förare. Han funderade då mycket på hur man skall undvika fienden och fiendens eld under uppdrag. Under sina övningar med ubåten försökte Shukumine använda sig av sina kunskaper i karatens strategi, men han upptäckte att dessa var för linjära och hade för små rörelser om man försökte översätta karatens rörelser till en ubåts. Så mellan 1943-45 blev delar av rörelsekoncepten sen, un, hen, nen samt ten skapade.
1945 Den 10 augusti 1945 blev Shukumine och hans kaiten grupp beordrade att utföra ett uppdrag den 18 augusti, men innan dess kapitulerade den japanske kejsaren Hirohito, så uppdraget blev lyckligtvis aldrig genomfört.
1946 Seiken Shukumine underkastade sig en rigorös träning i bergen kring Ito, då han utvecklade sina ubåtsidéer.
1948 Vid 23 års ålder isolerade sig Shukumine på en liten ö nära Okinawa, söder om Japan. Där utvecklade han ytterligare delar av un, hen och ten, samt skapade karatestilen Gensei-ryu.
1949 Shukumine vistades åter i Japan. Han visade Gensei-ryu samt sina nyutvecklade tekniker i staden Ito.
1950 Shukumine skapade i början av 50-talet, Sansai no kata där han för första gången i karatens historia visade Sentai ryoten katana uchi, Hentai manji geri och Hentai ebi geri.
1953 Nu började Shukumine att lära ut vad han skapat under efterkrigstiden, han hade systematiserat sina kunskaper, och han namngett stilen Gensei ryu. Han testade dessa tekniker i den japanska armén samt på universitet och i företag. Samtidigt förde han in de nya idéerna som han hade skapat.
1954 Under 1954 gjorde Shukumine åtskilliga och berömda demonstrationer med sina tekniker i Japan. Han skapade också nya delar med teknikerna sen och nen.
1957 Shukumine fick inom karate-do titeln 8 dan Kyoshi från Dai Nippon Butokukai.
1962 Shukumine har studerat bl. a. psykologi samt juridik från olika länder. Synen på budo förändrades och han började skapa en ny budo. Året därpå skapade Shukumine de sista grunderna för den nya budon.
1965 Shukumine sammanställde taidon till ett logiskt system. Han skapade också det Japanska Taidoförbundet samt Taido Hon-in.