JUDO

Tyvärr kan vi inte erbjuda någon Judoträning förtillfället! Vad är Judo?

Judons grundare Jigoro Kano  

1860 - 1938

Den japanska kampsporten judo skapades i slutet av 1800-talet av Jigoro Kano. När samurajklassen avskaffades ville Kano bevara jujutsuskolornas bästa tekniker. Och samlade dem i sin egen skola - Kodokan Judo.och samlade dem i sin egen skola - Kodokan Judo.

Judo - Den följsamma vägen

Jigoro Kano valde ut de tekniker som var bäst ur fysiologisk och mekanisk synpunkt och skapade en sport som var lämplig som allsidig fysisk fostran. Tekniken i judo bygger mycket på hävstångseffekt och placering av tyngdpunkt och förmågan att kunna omrikta motståndarens kraft vid angrepp och istället få motståndaren ur balans. Man vänder alltså motståndarens kraft mot honom/henne själv.

Inga sparkar eller slag.

I judo är det inte tillåtet att slå eller sparka sin motståndare. Till skillnad mot brottning så får man i judo ta tag i sin motståndares kläder (en speciell judodräkt av kraftigt tyg) och dra eller trycka för att kunna kasta omkull motståndaren. I tävlingar på elitnivå är det också tillåtet med s.k. halslås och armlås.

Styrka, balans, smidighet och medmänsklig respekt

Förutom den allsidiga träning man får i Judo, vad gäller balans, styrka, kroppskontroll och smidighet så bygger sporten mycket på ömsesidig respekt mellan de tränande, ledarna, motståndare och alla medmänniskor. En "judoka" (så kallas en judoutövare) tackar sin motståndare, respekterar tränare och ledare och hjälper och stöttar sina träningskamrater oavsett ålder och nivå - en självklarhet inom judon. Den goda kamratskapen och sammanhållningen är något som uppskattas mycket av de utövande.

Träning för alla åldrar

Judo är en väldigt allsidig form av träning som passar många. I Sverige kan man börja med judoträning redan i 6-årsåldern, men då under lekbetonade villkor. Sedan bestämmer man själv sin ambitionsnivå och man kan fortsätta träna eller tävla på den nivå man vill långt upp i åldrarna. I Sverige finns det judoutövare som är över 80 år.

Måste man tävla?

Man kan träna judo som ren motionsidrott, utan att tävla. Det är helt upp till dig själv om du vill gå matcher eller bara träna för din egen skull. Du kan t.ex. tävla mot dig själv och försöka få ett så "högt" bälte som möjligt. Graderingen av judoutövare sker med bälten i olika färger. För att få ett nytt bälte på högre nivå krävs att man uppfyller en del krav om antal träningstillfällen, kunskaper kring olika tekniker och kunna visa upp och genomföra vissa kast. Man kan också satsa på att bli tränare eller domare.

Motionär eller elit?

I Sverige finns just nu ca 15 000 aktiva judoutövare. De flesta tränar judo som motionsidrott och ett mindre antal tävlar på elitnivå. Som tävlingsgren har judon varit med på det olympiska programmet sedan 1964. Du bestämmer själv vilket du vill satsa på. Kanske är det du som ska bli Sveriges nästa OS-medaljör?

Historia


1860
Judons grundare Jigoro Kano, Shihan = stormästare föds den 28 oktober i Mikage (nära staden Kobe) i Myogo Prefekture, Japan.

1870
Kanos familj flyttar till Tokyo.

1877
Jigoro Kano tar över ledningen av Fukudaskolan, en Ju-Jutsuskola, när den gamle mästaren Hachinosuke Fukuda avlider.

1882
Jigoro Kano grundar Kodokan Judo med den första dojon i Eishoji templet i Tokyo.

1884
Nybyggd hall Kodokan (platsen där man lär sig vägen).

1886
Tävling mellan Kodokan och Totsuka-skolan, 13-0, två oavgjorda. Tävlingen var avgörande för vilket system som den japanska polisen skulle träna.

Judons tekniska sida komplett (enligt japanska judohistoriken).

1889
Jigoro Kano gör en (av flera) rundresor till Europa bl.a för att utforska västerländska utbildnings och uppfostringsmetoder samt sprida judoverksamheten.

1890
Jigoro Kano besöker bl.a Stockholm under hösten på uppdrag av det japanska utbildningsministeriet.

1895
Klassificering av kastteknikerna i Gokyo no waza.

1907
Förlängs ärmar och byxben på judodräkten

1909
Jigoro Kano tar säte i den Internationella Olympiska Kommitten (IOC).

1911
Beslöt det japanska Utbildningsministeriet att alla manliga elever i "Middle Schools" (mellan grudskola och gymnasium) skulle träna judo eller Kendo.

1912
Jigoro Kano är överledare för den Japanska truppen, första gången som Japan deltog i OS, vid OS i Stockholm.

1918
Gunji Koizumi (1880 - 1965) startar Judoklubben Budokwai i London.

1922
Judons spirituella sida komplett (enligt Japanska judihistoriken), Kodokan Cultural Society bildas och Jigoro Kano deklarerar judons två grunprinciper. Seiryoku Zenyo - bästa möjliga användning av kropp o psyke - och Jita Kyoei - ömsesidig hjälp leder till ömsesidig välgång och förståelse.

1924
Färgade bälten, för kyugrader, började användas på budokwai i London.

1932
Bildas "sällskapet för medecinska studier om judo" av Jigoro Kano.

1933
Jigoro Kano erhåller ministerportföljen för kroppslig kultur.

1935
Yoshiaki Yamashita (1865 - 1935 erhåller 10 Dan som första person.

1938
Jigoro Kano avlider den 4 Maj. Mikinosuke Kawaishi (välkänd judoprofil) bildade tillsammans med Moshe Feldenkrains (1904 - 1984), välkänd för speciella rörelseövningar för handikappade och även judoprofil, Judo Club de France i Paris.

1945
Kyuzo Mifune (1883 - 1965) erhåller 10 Dan.

Åren 1945 - 46 var alla kampsporter förbjudna i Japan.

1948
Europeiska Judo Unionen, EJU, bildas den 26 juli.

1950
Första EM arrangeras i Paris.

1952

Internationella Judo Federationen, IJF, bildas av 17 nationer